Cirurgia oculoplàstica

La cirurgia oculoplàstica és una subespecialitat de la oftalmologia que tracta principalment problemes de parpelles, orbita i llagrimal.

A més els especialistes en cirurgia oculoplàstica tracten al pacient també a nivell de cosmètica facial sigui per cirurgia, blefaroplàstia, o bé per tractament mèdic a partir de rejovenidors amb injectables com la toxina botulínica o l’àcid hialurònic.

Referent a les patologies que es tracten amb resultats plenament satisfactoris són:
La Ptosi palpebral o caiguda de la parpella superior pot comportar alteració del camp visual parcial o total. Els pacients amb ptosis palpebral solen tenir dificultat per mantenir els ulls oberts i tendeixen a arquejar les celles per compensar la caiguda palpebral. Inclús pot dificultar la visió si la parpella arriba a cobrir la pupila.
En el cas de Ptosis palpebral en edat pediàtrica provoca que puguin desenvolupar ambliopia o ull gandul ja que l’ull no rep els estímuls necessaris per desenvolupa correctament el potencial visual.
La ptosi en edat adulta és progressiva i normalment es produeix el múscul elevador principal perd contacte amb la parpella i per tan té menys eficaç per elevar-la.

La ptosi congènita és té des del naixement no sol presentar antecedents familiars ni està associada a cap patologia i es tracta d’una alteració en el múscul elevador en el desenvolupament embrionari.
Existeixen altres causes però podríem dir que aquestes són les més comunes.
La ptosis palpebral es soluciona quirúrgicament. AMB ANESTESIA LOCAL. En el cas del nen es valorarà si té risc d’ambliopia i si és un risc baix preferim esperar als 4 o 5 anys d’edat. LA INTERVENCIÓ SERÁ AMB ANESTESIA GENERAL

Entropi és la introversió de la parpella inferior, amb la consegüent introversió de les pestanyes, que té una acció irritant sobre el globus ocular, amb una producció excessiva de llàgrimes, sensació de cos estrany i fins a una pèrdua de visió per queratitis.

Com a solució temporal es pot alleujar mitjançant l’ús d’una cinta adhesiva externalitzant la parpella, mitjançant gotes lubricants, o amb una petita injecció de toxina botulínica en el múscul orbicular palpebral inferior.
La solució definitiva és la intervenció del seu cirurgià oculoplàstic que el que farà és reforçar les estructures debilitades i substituirà els teixits cicatritzats per teixits sans.

El Ectropi consisteix en la extraversió de la parpella inferior, amb unes conseqüències similars a les del entropi: llagrimeig constant, irritació de la mucosa, secreció mucosa, etc.

Es deu a la laxitud per envelliment, encara que en alguns casos pot ser degut a ferides, a un efecte mecànic per tumors palpebrals, o al resultat d’una cirurgia correctora incorrecta.
Poden utilitzar teràpies medicamentoses, però la correcció definitiva és la quirúrgica. Normalment es realitza amb anestèsia local, i no requereix ingrés. Consisteix en el tensar la parpella i les seves insercions per tornar a situar-lo en la posició correcta

El càncer de parpelles ES més freqüents en la parpella inferior però poden trobar-se en qualsevol de llarga estructures que envolten l’ull.
Normalment apareixen com nòduls indolors, d’aspecte perlat, amb pèrdua o modificació de les pestanyes i del borrissol cutani veí. Hi pot haver ulceració, amb exsudació, vermellor i canvi de l’aspecte de la pell. L’aparició d’aquests signes ha de portar a la pràctica d’una biòpsia.
La forma més comuna és el carcinoma de cèl·lules basals o en menor mesura el de cèl·lules escamoses. Tots dos es desenvolupen localment, i usualment no s’estenen a altres parts del cos. No obstant això, si no són extirpats totalment, poden envair àrees veïnes i el de cèl·lules escamoses pot afectar els nòduls limfàtics de cap i coll.
El tractament quirúrgic comporta l’exèresi completa del tumor seguida de la reconstrucció de qualsevol defecte post quirúrgic mitjançant sofisticades tècniques de cirurgia reconstructiva oculoplàstica, específiques per a cada situació, que han de permetre recuperar la funció palpebral de protecció de l’ull, preservació de la visió i reconstrucció estètica satisfactòria.