Enucleació – Evisceració

Els motius que porten a l’enucleació i a l’evisceració van des dels traumatismes severs en què és impossible reconstruir el globus ocular, que constitueix una causa cada cop menys freqüent, fins als ulls que han perdut la visió i produeixen dolor, els globus oculars sense visió i severament desfigurats, i els tumors que creixen dins de l’ull i no són tractables.

Tractament
En l’enucleació es retira el globus ocular però es preserven els músculs que mouen l’ull i la resta dels continguts orbitaris.

Durant l’evisceració es retiren només els continguts oculars, preservant l’escleròtica o part blanca de l’ull, la conjuntiva, els músculs que mobilitzen l’ull i tots els altres continguts de l’òrbita. Per reposar el volum extret, es col·loca un implant orbitari.

Aquest implant sol ser una esfera que s’introdueix en el con muscular en l’enucleació, o en l’escleròtica en els casos d’evisceració. D’aquesta manera, l’implant adquireix el moviment que li imprimeixen els músculs i a la vegada transmetrà el moviment a una pròtesi cosmètica del mateix color i aspecte que l’ull contralateral.